Lær mer om nevrodivergens!
Denne våren ble jeg invitert til å være gjesteforeleser for Høgskulen på Vestland. Jeg ble kontaktet via Linkedin av en kjempekoselig psykolog, og dermed var samarbeidet i gang. Her er tilbakemeldingen jeg fikk etter to forelesninger.
«Våren 2025 har jeg holdt to forelesninger for lærerstudenter sammen med Aina Nesmoen med tema nevrodivergens og hvordan dette påvirker læring. Vi hadde særlig fokus på viktigheten av læringsglede, mestring, mening og motivasjon.
Målet med forelesningen var å belyse hvordan vi kan forstå og møte nevrodivergente elever på en måte som styrker deres opplevelse av tilhørighet og mestring, og samtidig inspirere kommende lærere til å tenke styrke basert i møte med mangfold.
Foredraget tok utgangspunkt i forskningsbasert kunnskap og Ainas personlige historie som nevrodivergent, noe som lager grunnlag for en åpen og trygg atmosfære. Vi erfarte at det å dele sårbare og ærlige erfaringer bidro til at studentene også turte å åpne seg. Flere delte egne historier, perspektiv og refleksjoner, noe som gjorde foredraget til en felles læringsreise snarere enn en enveis formidling. Aina la vekt på begrepet «magisk læring»; øyeblikket hvor læring skjer på en måte som gir dyp mening og glede, ofte utenfor de tradisjonelle rammene. Dette resonnerte tydelig hos studentene. Vi snakket om hvordan mestring og motivasjon oppstår når elever får bruke sine styrker, og hvordan lærere kan bidra til dette gjennom å anerkjenne ulike måter å være på, lære på og uttrykke seg på.
Tilbakemeldingen i etterkant var overveldende positive flere studenter uttrykte at de følte seg både sett og inspirert, og at de nå hadde fått konkrete tanker om hvordan de selv ønsker å møte elever. Ikke med fokus på feil og mangler, men med nysgjerrighet og vilje til å finne det som fungerer. Det var særlig verdifullt å kombinere personlig formidling, faglig innhold og rom for dialog. Forelesningen gav ny energi og styrket tro på at ekte læring skjer i møtet mellom mennesker når vi tør å være åpne undrende og ærlige sammen. Studentenes refleksjoner og forelesernes opplevelser ble en viktig påminnelse om at styrkebasert tilnærming ikke bare gjelder elever, men også oss som formidlere som fagpersoner (psykolog og lærer), men ikke minst som medmennesker.
Jeg anbefaler Aina Nesmoen som samarbeidspart og foreleser på det varmeste.»
-Trude Senneseth
Dette var skikkelig gøy og meningsfullt, og fra høsten ønsker jeg flere slike oppdrag. Ta kontakt så kan vi få til noe sammen!